Kérdése van?
Írjon nekünk! 

 
Déli ASzC Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

7773 Villány, Mathiász u. 2.
Tel: 72/492-534
Fax: 72/492-708

Email: teleki.villany@deliaszc.hu OM azonosító: 036410
 

 
Kertészképzés

 nagyít
A kertészképzés feladata a gyümölcstermesztésben,
zöldségtermesztésben és szőlőtermesztésben folyó munkafajták elvégzésére képes szakember képzése.
A kertész szakmunkásnak ismernie kell a különböző növények és az egyes fafajták termesztési módját, a kártevők elleni védekezés legjobb módját, illetve a jó termés érdekében szükséges gondozási munkákat.
Fontos, hogy tudja a vetés, palántázás, szaporítás technikáit. Ismernie kell a termés betakarításának idejét és módszereit. Munkája során különböző kézi szerszámokat (metszőolló, ásó, kapa, ültetőfúró stb.), valamint gépeket, berendezéseket használ (szállítóeszközök, növényvédő gépek, öntözőberendezések).
 
nagyítA kertész munkáját állandóan változó munkahelyen, szabadban, vagy fóliasátorban, növényházban, esetleg feldolgozó üzemben végzi.
Tevékenysége a növények fejlődéséhez alkalmazkodó munkák miatt változatos. A napi munkaidő is változó, amely sokszor az időjárástól és a termelési feladattól függ.
A kertész tevékenysége összetett és változatos. Fontos a jó megfigyelőképesség, hiszen például  a szemzés és a metszés összpontosított figyelmet igényel.
Iskolánkban a kertészképzés személyi és tárgyi
feltételei kiemelkedően jónak mondhatók. Saját tangazdasággal rendelkezünk, a gyümölcsös területe 1 hektár, a két üvegház területe 450 m , több fóliasátor is rendelkezésre áll.
 
nagyít
Főbb szakmai tantárgyak:
Kertészeti alapismeretek
Gyümölcstermesztés
Zöldségtermesztés
Növénytan
Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek
Műszaki ismeretek
Növénytermesztés
A képzési idő 3 év, a belépés feltétele 8. osztály
  
nagyít


 
ÉBO Kft.